Is een rookmelder verplicht?

Wist je dat bij een brand in de meeste gevallen rook de oorzaak is van onwel wording, desoriëntatie en overlijden? Daarom heeft de overheid het Bouwbesluit aangepast en rookmelders voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht. In 2003 was het al voor nieuwbouw verplicht om rookmelders te hebben, maar per 1 juli 2022 moeten ook bestaande woningen op elke verdieping een rookmelder hebben.

Is een rookmelder verplicht?

Een rookmelder redt levens

Hoe groot is de kans dat er brand uitbreekt? Is een rookmelder echt verplicht? Het zijn vragen die je jezelf geeneens moet stellen. Een rookmelder redt levens. Ze gaan circa 10 jaar mee en inclusief batterijen kost een rookmelder gemiddeld € 30 – 35. Dat is toch wel de moeite waard?

Bij nieuwbouwwoningen zijn de rookmelders vaak aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Heb je nog geen rookmelders in jouw woning, dan kom je vaak uit bij rookmelders die werken op batterijen. Met een Lithium variant hoef je de batterij minder vaak te vervangen.

Wat zijn geschikte rookmelders?

Er zijn twee soorten rookmelders: ionisatiemelders en optische rookmelders. Een ionisatierookmelder werkt op basis van ionisatie van rookmoleculen. Wanneer er brand uitbreekt, neemt de concentratie van geïoniseerde moleculen toe door rook en onvolledige verbranding. De toename wordt waargenomen door de ionisatiemelder, waarna het alarm afgaat.

Een optische rookmelder reageert op in de lucht zwevende verbrandingsproducten die zorgen voor verduistering van een lichtbron of verstrooiing van een lichtstraal. Zodra de verduistering wordt waargenomen, gaat het alarm af. In de praktijk worden eigenlijk alleen nog maar optische rookmelders geplaatst.

Wat is de juist plaats voor een rookmelder?

Eén van de belangrijkste doelen van een rookmelder is om de vluchtweg rookvrij te houden, zodat je in geval van nood snel en veilig naar buiten kunt gaan. Daarom is het essentieel om op elke verdiepingsvloer dit als uitgangspunt aan te houden; plaats de rookmelders in de hal en op de overloop. Voor extra veiligheid kun je ook rookmelders plaatsen in ruimten waar je leeft en slaapt.

Interpolis heeft een stappenplan gemaakt om zelf jouw rookmelders op te hangen:

  1. Kies de juiste ruimte
  2. Kies de juiste plek
  3. Plaats de rookmelder

Maak ook jouw woning of bedrijfspand veilig; plaats rookmelders.