Wat is een brandmanchet en hoe werkt het?

Brandveiligheid is essentieel bij zowel bestaande gebouwen als nieuwbouw. Een goede brandcompartimentering zorgt ervoor dat branden zich niet uitbreiden naar andere delen van het gebouw. Wanneer het nodig is, plaatsen wij onder andere brandmanchetten. In dit artikel gaan we dieper in op wat brandmanchetten zijn en hoe ze werken om gebouwen te beschermen tegen de verwoestende kracht van brand.

Wat is een brandmanchet en hoe werkt het?

Wat is een brandmanchet?

Een brandmanchet – ook wel pipecloser genoemd – is een ronde metalen leidingkraag met een grafietinlage voor het brandwerend afdichten van doorvoeringen. De brandmanchet komt om de leiding ter hoogte van waar de leiding door de muur of vloer gaat.

Hoe werkt een brandmanchet?

De werking van een brandmanchet is vrij eenvoudig: de leiding dichtknijpen bij brand. Een brandmanchet werkt als volgt:

  • Inactief: tijdens normaal gebruik, wanneer leidingen door de muur of vloer gaan, bevindt de brandmanchet zich in een inactieve toestand. Het materiaal blijft soepel en leidingen kunnen zich ‘vrij bewegen’.
  • Reactie op hitte: zodra er brand uitbreekt en de temperatuur stijgt, reageert de brandmanchet; de inlage van de brandmanchet wordt geactiveerd bij een bepaalde temperatuur, net voordat een brandbare leiding zacht wordt. De inlage zet dan flink uit en met de kracht die hierbij vrij komt, wordt de leiding dichtgedrukt.
  • Werking behouden: brandmanchetten zijn ontworpen om zelfs tijdens extreme hitte hun functie te behouden. Hierdoor voorkomen ze dat giftige (brandbare) rookgassen en brand eenvoudig langs de leidingen in andere compartimenten komen. Dit is van essentieel belang, omdat zelfs de kleinste opening genoeg kan zijn om gassen en vuur te laten doorslaan naar andere ruimten.

Voordelen van brandmanchetten

Brandmanchetten bieden verschillende voordelen:

  • Brandveiligheid: het belangrijkste voordeel is de verbeterde brandveiligheid van het gebouw. Brandmanchetten helpen bij het voorkomen van branduitbreiding, waardoor schade wordt beperkt.
  • Minder schade: door de verspreiding van rook en vuur te beperken, dragen brandmanchetten bij aan het verminderen van schade aan eigendommen. Ook helpen ze mensen om veilig te ontsnappen.
  • Wettelijke vereisten: het voldoen aan de wettelijke vereisten uit het Bouwbesluit is essentieel om boetes en juridische problemen te voorkomen.

Verbeter de brandcompartimentering van jouw gebouw

Heb je het advies gekregen om brandmanchetten of brandkleppen te plaatsen? Twijfel je of jouw pand voldoet aan de normen? Neem contact met ons op. Wij komen vrijblijvend langs voor een inspectie.