Aanpassen rookcompartimentering

Niet brand, maar rook zorgt vaak voor dodelijke slachtoffers bij brand. Daarom is rookcompartimentering essentieel voor het creëren van veilige vluchtroutes. Een rookcompartiment – ook wel rookscheiding genoemd – is een deel van een gebouw dat verdere verspreiding van rook tegenhoudt. De maximale loopafstand voor de vluchtroute vanaf het rookcompartiment en de grootte van het rookcompartiment zijn afhankelijk van de gebruikersfunctie, de bezettingsgraadklasse, en de vorm en grootte van het gebouw. Tussen de rookcompartimenten onderling geldt een minimale WRD-eis (Weerstand tegen RookDoorgang) van 30 minuten.

Aanpassen rookcompartimentering

Bouwbesluit over rookcompartimentering

In het Bouwbesluit heten rookcompartimenten nu subbrandcompartimenten. Het Bouwbesluit eist dat een brandcompartiment moet zijn opgedeeld in één of meerdere rookcompartimenten. Het is ook beter om gebruik te maken van meerdere rookscheidingen, omdat rook zich sneller verspreidt dan brand. Je creëert meerdere rookscheidingen door bijvoorbeeld zelfsluitende deuren te plaatsen. Een rookcompartiment hoeft niet alle eigenschappen van een brandcompartiment te bezitten, zolang er maar voldoende bescherming tegen rook is.

Aanpassen rookcompartimenten voor uw veiligheid

Ons team van ervaren medewerkers zorgen voor de aanpassingen en het verbeteren van uw rookcompartimentering. Rook- en brandscheidingen waarderen wij op, vervangen deuren en ramen, en plaatsen – wanneer nodig – compleet nieuwe wandconstructies. Natuurlijk maken wij hierbij gebruik van getest en gecertificeerd materiaal.

Is uw pand brandveilig?

Wilt u weten of uw pand voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit als het gaat om brandveiligheid? Heeft u een vraag over rookcompartimentering? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Het gaat om de veiligheid van u en uw werknemers.