Brandwerend glas, hoe werkt dat?

Normaal of dubbel glas – wat de meeste huizen hebben – hebben een normale functie. Ze laten het licht door, voorkomen dat er tocht ontstaat in het huis en dat er geen ongenodigde gasten in het huis rondsluipen. Echter, deze ramen zijn niet hittebestendig; bij brand breken de ruiten of exploderen ze uit elkaar.

Brandwerend glas voor optimale brandveiligheid

Brandwerend glas

Brandwerend glas is glas dat bepaalde extra eigenschappen heeft. De voornaamste functie van brandwerend glas is het vertragen van een branddoorslag of -overslag. Verder zorgt het ervoor dat mensen in een brandend pand op een veilige manier het pand kunnen verlaten. Een belangrijke eigenschap van brandwerend glas is dat het glas een extreem hoge thermische stabiliteit heeft. Bij langdurig contact met brand mag het glas niet springen of barsten. Er bestaan brandwerende glazen die zelfs een deel van de hitte tegenhouden.

Er zijn meerdere niveaus als het gaat om brandvertragend en brandwerend glas:

  • E-classificatie: het glas mag een bepaalde tijd niet vervormen of breken. Er is slechts een gegarandeerde stabiliteit vereist.
  • EI-classificatie: het glas mag – naast het niet vervormen of breken voor een bepaalde tijd – geen brand of rook doorlaten.
  • EW-classificatie: het glas moet naast de hierboven gestelde eisen, ook warmtestraling tegenhouden.

Vergelijking tussen normaal glas en brandwerend glas

Onderstaande video brengt duidelijk in beeld wat het verschil is tussen normaal glas en brandwerend glas:

U ziet dat het (brandwerende) glas rechts heel blijft tijdens het contact met de brand.

Testen van de brandwerendheid van brandwerend glas

De onderstaande video is gemaakt in een laboratorium, waar een glassoort getest wordt op haar brandwerendheid en brandvertraging:

Brandwerend glas is essentieel voor de verhoging van de brandveiligheid in uw pand

Wilt u graag meer weten over brandwerend glas? Wij van Totaal Aanpak Brandveiligheid kunnen u adviseren en de uitvoering op ons nemen. Bel naar 0318 – 848 054 voor een kennismaking. Geheel vrijblijvend.