Onderhoud van noodverlichting vergroot de brandveiligheid

In een eerder artikel hebben we al gesproken over de normen en regelgeving voor noodverlichting. In dit artikel gaan we verder in op het onderhoud van noodverplichting.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is verlichting die in werking treedt als de normale verlichting wegens een stroomstoring uitvalt. De noodverlichting wordt gevoed door een onafhankelijke bron. Met behulp van noodverlichting kunnen risicovolle werkzaamheden veilig worden beëindigd. In het geval van een brand kunnen hulp- en blusmiddelen worden gelokaliseerd en kan de vluchtroute naar een veilige plek worden aangegeven.

Onderhoud noodverlichting, is dat verplicht?

Het onderhoud van noodverlichting is verplicht en moet jaarlijks plaatsvinden. Borging hiervan kan door middel van een onderhoudscontract die bij ons af te sluiten is. Bij het jaarlijks onderhoud doen we de volgende activiteiten:

  • Inspectie van de noodverlichting: we inspecteren visueel op beschadigingen, vuil en veroudering en dit lossen we op. Ook controleren we het pictogram.
  • Testen van de noodverlichting: functioneren de lamp en het armatuur bij het wegvallen van de spanning.
  • Testen van de autonomie van de accu: behaalt de accu een autonomie van één uur.

Mochten er gebreken zijn, dan vinden er reparaties plaats. Wij voeren het jaarlijks onderhoud uit volgens de wettelijke NEN-norm. Bovendien leggen wij de controles en het onderhoud vast in een rapportage. Deze rapportage kunt u gebruiken als bewijs richting instanties, zoals gemeente, brandweer en verzekeringsmaatschappijen.

Heeft u vragen?

Mocht u vragen hebben over het onderhoud van noodverlichting of wilt u dat juist uitbesteden , neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.