Wat is brand?

Brand kan veel schade veroorzaken in uw bedrijfspand. Maar wat is brand nu precies? En welke factoren zorgen ervoor dat brand kan ontstaan? Dat leggen wij u uit aan de hand van de brandvijfhoek: brandbare stof, zuurstof, ontstekingstemperatuur, mengverhouding en katalysator.

Wat is brand?

De branddriekhoek

De branddriehoek bestaat uit de volgende drie factoren:

  • brandbare stof
  • zuurstof
  • ontstekingstemperatuur

De brandbare stof kan een vaste stof, vloeistof, gas, vet of elektra zijn. Daarnaast heeft een brand altijd zuurstof nodig. Verder is er een bepaalde temperatuur nodig om te ontbranden.

De brandvijfhoek

Aan de branddriekhoek zijn de factoren mengverhouding en katalysator toegevoegd, zodat de vijfhoek ontstond. De mengverhouding heeft invloed op de brand. Hoe fijner de brandstof verdeeld is met de zuurstof, hoe beter het mengsel brandt. Dit geldt bijvoorbeeld voor stofexplosies. Wanneer het stof goed vermengd is met de aanwezige lucht, kan er een zeer explosief mengsel ontstaan.

Ook de katalysator kan een positief effect hebben bij het ontstaan van brand. Denk aan het makkelijker aangaan van de BBQ; we gooien er een vloeistof op, zodat de kolen en briketten sneller branden.