Wat is een brandklep?

Om ervoor te zorgen dat brand zich niet uitbreidt naar andere delen van het gebouw, is goede brandcompartimentering essentieel. Wanneer er ventilatiekanalen door de verschillende compartimenten lopen, maken we gebruik van brandkleppen. Maar wat is een brandklep precies? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een brandklep en hoe werkt het?

Om te voorkomen dat brand zich kan verplaatsen van de ene ruimte naar de andere ruimte, moeten er brandkleppen aanwezig zijn in de ventilatiekanalen. Zodra er brand uitbreekt, stijgt de temperatuur. Wanneer dit wordt gedetecteerd, sluit de brandklep. Vaak wordt dit geregeld door een smeltlood in de luchtstroom (mechanisch); het lood smelt bij voldoende hitte en de brandklep sluit. Ook kan het sluiten geregeld worden door een gelijkwaardig sluitmechanisme, zoals een servomotor.

Wat is een brandklep?

Om de brandveiligheid te garanderen, dienen de brandkleppen periodiek gecontroleerd te worden. Hiervoor moet elke brandklep bereikbaar zijn via een inspectieluik in het kanaal. Wij leggen dit ook vast in het brandveiligheidsdossier.

Is uw brandveiligheid in orde?

Wanneer er brand uitbreekt, moet iedereen zo snel mogelijk op een veilige manier het pand verlaten. Dit kan alleen als de verschillende ruimtes op de juiste manier van elkaar zijn afgesloten. De kans dat rook en vuur zich dan verspreiden is zeer klein en de brand blijft beperkt tot één ruimte. Bent u bezig met een verbouwing en wilt u zeker weten dat uw pand brandveilig is? Neem contact met ons op.