Wat is het verschil tussen rookkleppen en brandkleppen?

Om te voorkomen dat rook en / of brand zich kan verplaatsen van het ene compartiment naar het andere compartiment, dienen er rookkleppen en brandkleppen aanwezig te zijn in de ventilatiekanalen. Maar wat is precies het verschil en hoe functioneren beide kleppen? In dit artikel geven wij daar antwoord op.

Rookkleppen en brandkleppen vergroten de brandveiligheid

Rookkleppen

Rookkleppen weerstaan de doorgang van rook en lucht. Rookmelders en brandalarmen dienen als controlefunctie en activeren de rookkleppen. Wanneer er daadwerkelijk rook wordt waargenomen, sluiten de kleppen, zodat de rook zich niet kan verspreiden door een ventilatieopening, overheveling of kanaal. Daarnaast kunnen rookkleppen ook de gebieden rond het vuur onder druk zetten, met behulp van vloeren en muren als belemmeringen.

Brandkleppen

Brandkleppen zijn vaak onzichtbaar verwerkt in een brandscheiding en komen voor in de ventilatiekanalen. Wanneer er brand uitbreekt, stijgt de temperatuur. Wanneer dit wordt detecteerd, sluit de brandklep. Deze sluiting wordt het vaakst geregeld door een mechanische koppeling die smelt bij voldoende hitte en het sluitmechanisme vrijgeeft.

Rookkleppen en brandkleppen vergroten de brandveiligheid

De rookkleppen en brandkleppen stoppen de doorgang van rook en vuur en kan het leven van mensen redden en schade aan eigendommen voorkomen. Ons uitvoerend team verzorgt de uitvoering voor het verbeteren van uw brandcompartimentering. Wanneer nodig, plaatsen wij rook- en brandkleppen.

Bent u bezig met een aanbouw of verbouw en wilt u zeker weten dat uw pand brandveilig is? Neem contact met ons op.