Wat is brandwerend glas?

Brandwerend glas is een vorm van veiligheidsglas en heeft bepaalde extra eigenschappen. De belangrijkste functie van het glas is het vertragen van een branddoorslag of -overslag, zodat aanwezige personen in een pand meer tijd hebben om veilig naar buiten te gaan. Brandwerende beglazing kan enkel- of dubbelzijdig brandwerend worden uitgevoerd, afhankelijk van de vereisten. De stempel (markering) van brandwerende beglazing dient altijd leesbaar te zijn vanaf de brandzijde.

Wat is brandwerend glas?

Verschillende niveaus van brandwerend glas

Wat brandwerend glas vooral kenmerkt is dat het glas een extreem hoge thermische stabiliteit heeft. Bij langdurig contact met brand mag het glas niet springen of barsten. Sommige brandwerende glazen kunnen zelfs een deel van de hitte tegenhouden. Er zijn meerdere niveaus als het gaat om brandvertragend en brandwerend glas:

  • E-classificatie: het glas mag een bepaalde tijd niet vervormen of breken. Er is slechts een gegarandeerde stabiliteit vereist.
  • EI-classificatie: het glas mag – naast het niet vervormen of breken voor een bepaalde tijd – geen brand of rook doorlaten.
  • EW-classificatie: het glas moet naast de hierboven gestelde eisen, ook warmtestraling tegenhouden.

De cijfers 30 of 60 geven aan dat de brandwerendheid 30 of 60 minuten is. Benieuwd hoe brandwerend glas in de praktijk werkt? Lees ons blog Brandwerend glas, hoe werkt dat?

Hoe herken je brandwerend glas?

Brandwerende beglazing herken je aan een blijvende fysieke markering in de vorm van een stempel, aangebracht in de hoek van het glas. De stempel geeft de volgende productinformatie: leverancier, productnaam, eventuele ruitdikte of tijdsduur, normering en identificatienummer van de fabriek. Zo is de brandwerende beglazing altijd goed te controleren door bijvoorbeeld de brandweer.

Kwaliteit controleren

Brandwerend glas is een onderdeel van het totale ontwerp bij brandveiligheid. Er zijn veel punten waarmee rekening gehouden moet worden: van uitgevoerde testen en toegestane normen t/m de montage van het product. In het artikel Brandwerend glas: waarborg de kwaliteit met deze 7 controlepunten lees je er meer over. Een zeer belangrijk punt is dat er geen nabewerkingen mogen plaatsvinden aan het glas, omdat dan de brandwerende kwaliteit niet meer aangetoond kan worden.